top of page

Interludium - A Biosphere Project Blog

  • filipvk
  • 10 uur geleden
  • 8 minuten om te lezen


Waarin wordt verteld over een korte pauze in de blog, over hoe ik echter niet ga stilzitten tijdens die pauze, met als staartje een hint over wat jullie kunnen verwachten ná die pauze.







©Foto: Karin Schellekens
©Foto: Karin Schellekens

Audio versie van deze post, voorgelezen door mezelf




Beste vrienden,


degenen onder jullie die oud genoeg zijn, herinneren het zich nog wel: de tijd dat we maar één of twee zenders hadden op televisie, met gammele antennes op alle daken, en bolle beeldbuizen waarop kleur nog een nieuw gegeven was.

Op die paar zenders werd er ook niet altijd uitgezonden, en tussen programma's in was er soms een tijdje niets te zien, of 'sneeuw' of een testbeeld. Iets wat vandaag de dag volstrekt ondenkbaar is.

Om die hiaten tussen programma's in te vullen, werd het 'interludium' bedacht: meestal een beetje muziek begeleid met een romantisch filmpje, of een foto van vogeltjes in de natuur. Waar is de tijd.


"Een interludium, ook interlude, (Latijn: inter, tussen en ludere, spelen) is een instrumentaal tussenspel. De term wordt zowel in kerkmuziek als bij opera en operette gebruikt en ook in liederen. Soms komt een interludium als zelfstandige compositie voor, bijvoorbeeld als tussendeel van een cyclisch werk of suite." (Wikipedia)

Een pauze dus, tussen het spelen door. En spelen wil ik blijven doen, hoe ernstig of zwaar het onderwerp van deze blog of de mijmeringen soms ook moge lijken. Ik ben namelijk (met heel wat anderen) van mening dat de samenloop van ecologische en andere crisissen waar we middenin zitten, wel eens de aanloop zou kunnen zijn naar een veel mooiere wereld, ook al lijkt die nu soms verder af dan ooit. Een beetje zoals het proces dat de rups in de cocon doormaakt op het eerste zicht alleen maar uiterst destructief lijkt (de rups wordt helemaal vernietigd) en geenszins de wonderlijke pracht van de vlinder lijkt aan te kondigen (rups en vlinder delen overigens exact hetzelfde genetisch materiaal).





Ik heb besloten een korte pauze in te lassen in mijn eigen spel met deze blog en de mijmeringen, en dit om tijd en ruimte te maken voor een aantal dingen die al een tijdje in de wachtkamer zitten. Een tijdelijk ander spel tussen het spelen door. Waar wil ik zoal mee bezig zijn:


  • Ik wil wat 'onderhoud' doen aan de website. Dit omvat aanpassingen aan bepaalde pagina's en ook het aanpassen van een paar oudere posts en essays, en deze retroactief van een audio versie voorzien.

  • Ik wil de beloofde pagina met links maken. Dit is iets wat ik al lang wilde doen en dat ik belangrijk vind: deze pagina moet op een overzichtelijke manier een boel links aanbieden naar personen en instellingen die ik belangrijk vind en relevant voor de informatie die ik probeer te helpen synthetiseren en verspreiden.

  • Ik wil het YouTube kanaal van A Biosphere Project klaar maken voor hernieuwd gebruik. Aanvankelijk gebruikte ik YouTube om de langere posts en essays van audio versies te voorzien, maar sinds ik daarvoor op Soundcloud ben overgestapt ligt het YouTube kanaal er wat werkloos bij. Mijn bedoeling is om in de nabije toekomst te experimenteren met korte filmpjes op YouTube waarin ik op beknopte en toegankelijke manier dingen wil vertellen in verband met alles waar ik in de blog en het project mee bezig ben. Verder overweeg ik de mogelijkheid om via dat kanaal een soort podcast te beginnen waarin ik met anderen in gesprek ga.

  • Ik plan een pagina met 'uitgelichte video's'. In de blogposts en mijmeringen van de afgelopen twee jaar zitten heel wat video's die nu misschien moeilijk teruggevonden worden. Mijn bedoeling is de belangrijkste video's met lezingen en interviews uit de verschillende posts samen te brengen op één pagina op de website.

  • Ik overweeg ook enkele aanpassingen aan de homepage, met onder meer een grotere zichtbaarheid van mijn fotografisch werk, dat in het toekomstige reisproject een belangrijke rol kan spelen (spelen!).

  • Verder ga ik door met de research voor dat reisproject, iets waarover ik na deze pauze ook meer zal vertellen.

  • Ik ga wat aanpassingen en onderhoud doen aan mijn Substack pagina, en overweeg om die op een ietwat andere manier te gaan gebruiken. Tot nu toe kopieerde ik de posts op de website gewoon naar Substack, in de toekomst overweeg ik daar een ander soort blog van te maken, parallel aan die op deze website.

  • Ik ga verder met het leegmaken van mijn atelier te Antwerpen, met het oog op een mogelijke verhuur. Een project dat nog heel wat werk (of spel) zal vragen.

  • Ik wil beginnen met voorbereidingen voor een mogelijke atelierverkoop van mijn beeldend werk dat nog in mijn bezit is, om het toekomstige reisproject te helpen financieren.





Dit alles zal me wel genoeg te doen geven de komende tijd. Ik verwacht dat de pauze in de blog zo'n anderhalve tot twee maand zal duren, afhankelijk van hoe ik vorder met al het voorgaande.


Jullie kunnen de tijd gebruiken om 'bij te lezen' en oudere posts, mijmeringen of essays waar je geen tijd voor had opnieuw op te zoeken en te lezen of te beluisteren. Zo kan dit interludium een gelegenheid zijn om kennis te maken met bepaalde teksten die voor mij een basis hebben gelegd voor mijn verdere werk (spel!). Hierbij doe ik alvast enkele suggesties, ook voor nieuwere abonnees op de blog die deze 'oudere' posts misschien nooit gezien hebben. Wat volgt kun je beschouwen als posts die ik belangrijk vind voor een goed begrip van waar ik naartoe wil met mijn research en het project. De meeste hiervan vind je ook in de blogfeed 'Uitgelicht' op de homepage van de website.





Indien je er nooit aan toe bent gekomen, kun je je wenden tot de twee essays 'Laten we niet meer praten over de klimaatcrisis', deel één en deel twee.

Deel één heeft al een audio versie, deel twee is één van de essays die ik nog van een audio versie wil voorzien.

In deel één geef ik een ontnuchterende opsomming van alle manieren waarop onze biosfeer in hoge nood verkeert, reden waarom ik voorstel om het niet meer over enkel 'de klimaatcrisis' te hebben want die crisis is maar één aspect van wat ik liever de 'biosfeercrisis' noem. In deel twee probeer ik deze convergentie van crisissen te plaatsen in een breed kader van systeemdenken, psychologie en metafysica, met ook een nadruk op waarom er nog steeds reden tot hoop is dat een betere wereld kan ontstaan uit de chaos die we nu steeds zien toenemen. Het is een tekst waarin ik vele van de dingen aanraak waar ik de komende jaren mee bezig wil zijn, zoals de verbazingwekkende nieuwe visies die opdoemen in (quantum)fysica, astrofysica, evolutionaire biologie en de studie van het fenomeen dat we 'bewustzijn' noemen, visies die de basis kunnen gaan vormen voor een nieuw wereldbeeld en een nieuwe manier om onze plaats te vinden in onze wereld en ons universum. Daarover heb ik het ook in de blogposts 'De wetenschap en het ontluikende nieuwe paradigma', 'De wetenschapper, de monnik en de filosoof', en ook de mijmeringen 'De belangrijkste 25 minuten van je leven', 'Vijf Sigma (je gaat het niet geloven)', en 'Een wonderlijke namiddag met een bijzonder wetenschapper, gentleman en visionair', en het essay 'Een selfie van de Aarde', en 'Laten we niet meer praten over de klimaatcrisis (deel 2)', met name in hoofdstuk 10 ('Een wonderlijk nieuw panorama').


In de mijmeringen 'Het is allemaal magie', deel één en deel twee , had ik het over nieuwe (en tegelijk héél oude) manieren om opnieuw met verwondering naar het fundamentele mysterie van de wereld en het bestaan te kijken, als een weg tot het 'herbetoveren' van de wereld en er opnieuw verliefd op te worden. Iets wat mogelijk de enige manier is om écht onze weg te vinden doorheen het doolhof van crisissen waar we doorheen gaan.

In de mijmering 'En wat als we allemaal nog ‘flat earthers’ zijn?' heb ik het over de manieren waarop onze waarneming van onze wereld en onszelf nog helemaal niet is afgestemd op de wetenschap dat we op een bol leven die door een eindeloze ruimte suist. En in de mijmering 'Wat is je verhaal?' heb ik het over verhalen als bouwstenen van wereldbeelden, en wereldbeelden als fundament van hoe we met onze wereld omgaan, een domein dat ik ook verder zal verkennen de komende jaren.

En dan is er natuurlijk de recente reeks van zes mijmeringen over stilte, waar ik best wel tevreden over ben en die ik van harte zou aanbevelen als je ze nog niet hebt gelezen of beluisterd.

Je kan ook de korte en/of lange versie lezen van de samenvatting van de domeinen waarop mijn research van de afgelopen jaren zich heeft geconcentreerd. Je vindt deze samenvatting in het menu bovenaan, onder de hoofding 'Project'.

Of je kunt luisteren naar de zeven prachtige geluidsopnames van lezingen/optredens van de onnavolgbare filosoof/sjamaan/wijze mens Alan Watts in de blogpost 'Verstoppertje spelen met Alan Watts', zeven pareltjes van wijsheid voor tijden van crisis, daterend uit de jaren zeventig, maar nog niets van hun kracht, humor en relevantie voor deze tijd verloren. Warm aanbevolen!





Zo, dat is al een kleine greep uit wat er de afgelopen jaren is verschenen in de blog en de mijmeringen, en waar je je in kan verdiepen als je er nog niet aan toegekomen was.

Als deze pauze voorbij is, wil ik blog en mijmeringen verderzetten, en kun je je onder andere verwachten aan blogposts over post-activisme, bio-regions, regeneratieve landbouw, visies op een mogelijke beschaving die veel minder energie zou nodig hebben, over degrowth en andere visies op economie, over de wonderlijke complexiteit van de watercyclus, over 'keystone species' en hoe die een beslissende rol spelen in ecosystemen, en over hoe de mens ook een 'keystone species' zou kunnen worden op deze Aarde en ecosystemen zou kunnen regenereren. In de mijmeringen wil ik een reeks wetenschappers aan het woord laten uit verschillende domeinen, die één ding gemeen hebben: ze zijn ervan overtuigd dat ons huidige beeld van de werkelijkheid niet klopt, en dat het 'reductionistisch materialisme' absoluut geen adequate beschrijving is van wie of wat wij zijn en wat de wereld is. Een inzicht dat van beslissend belang zou kunnen zijn in het ontwikkelen van een nieuw wereldbeeld dat ons zou helpen om een andere plaats in te nemen in het geheel van onze biosfeer, want ons wereldbeeld bepaalt grotendeels wat we doen en laten op onze planeet. Ook wil ik verder mijmeren over 'goed voorouderschap', de voordelen van het mijmeren over diepe tijd en ruimte, en over 'morele ambitie', zoals het nieuwe boek van Rutger Bregman heet, een pleidooi dat we allemaal onze rol moeten opnemen en onze talenten moeten inzetten in de transities die ons wachten. En ook wil ik het idee verdedigen dat, als je jezelf wil verbeteren, je met de wereld kan beginnen (een omkering dus van de gebruikelijke mantra).


Wordt dus vervolgd!

Indien je geniet van de blog en de mijmeringen, en mijn project waardevol vindt, kun je overwegen om mij en het project te steunen met een éénmalige of periodieke donatie, of door steunend lid of sponsor te worden. Je vindt alle info daarover op de steunpagina. Ik zal na het 'interludium' daar ook nog een uitgebreidere reminder over sturen. Mijn werk wordt mee gedragen door de steun van donors, en daar kun jij ook een steentje aan bijdragen, als je wenst. Elke bijdrage is waardevol en helpt me om al mijn tijd en aandacht te wijden aan A Biosphere Project.



Ik wens jullie het allerbeste tijdens het 'interludium', en ik kijk uit naar het vervolg. Bedankt om te lezen, en om het project te volgen!


Het ga jullie goed,


Filip

















Wil je graag op de hoogte blijven? Abonneer je op de nieuwsbrief en updates van de blog!

Je krijgt één of twee keer per maand een post uit de reeks 'Mijmeringen en Meditaties', met de nadruk op hoop en ideeën voor een betere wereld

Eén maal per maand krijg je een overzicht van de andere nieuwe blogposts en essays.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven.
A Biosphere Project deelt geen data met derden

Wil je A Biosphere Project graag steunen?

Je kan dat doen door een éénmalige of weerkerende donatie.

Neem een kijkje op de steunpagina waar je ook de drie vormen van periodieke donatie en lidmaatschap kan ontdekken. 

Alvast bedankt voor je interesse! 

Door een donatie help je mij om me full-time te wijden aan A Biosphere Project!

Je kan je lidmaatschap op elk gewenst moment stopzetten..
A Biosphere Project deelt geen data met derden

bottom of page