top of page
  • filipvk

Nieuwsbrief september 2023

Bijgewerkt op: 19 sep. 2023

"Er is te veel slecht nieuws om zelfgenoegzaamheid te rechtvaardigen. Er is te veel goed nieuws om wanhoop te rechtvaardigen."

Donella Meadows


"Hoop ontstaat niet door te berekenen of het goede nieuws het wint van het slechte. Het is gewoon een keuze om actie te ondernemen."

Anna Lappe


"Het meest waardevolle van alle talenten is nooit twee woorden gebruiken als één voldoende is."

Thomas Jefferson


"Schrijven is 1 procent inspiratie en 99 procent eliminatie."

Louise BrooksAudio versie van de nieuwsbrief 


In deze editie:


Een transitie

Het logo

Schrijfproject en andere media

Research voor de reizen

Fundraiser
Een transitie

Toen ik drie jaar geleden het besluit nam om na dertig jaar te stoppen met schilderen en A Biosphere Project te beginnen, had ik geen idee waar ik aan begon. Ik volgde mijn intuïtie, en eigenlijk is dat wat we meestal doen bij grote levensveranderende beslissingen. Het is ook geen probleem dat ik nog niet wist waarheen mijn pad me ging voeren. Zoals Carl Gustav Jung ooit zei: “Als het pad vòòr je duidelijk is, ben je waarschijnlijk op iemand anders’ pad”.


Maar een pad dat je al dertig jaar hebt bewandeld, verlaat je niet in één dag. Het vraagt om door een transitie te gaan, een ‘liminal space’ tussen twee werelden.

En die transitie, die nog bezig is, omvat vele zaken.


Toen ik drie jaar geleden mijn intentieverklaring op sociale media plaatste, kondigde ik ook aan dat research een belangrijk aspect van de komende jaren zouden worden. Zo ging het ook. Uren, dagen en weken heb ik aan de computer doorgebracht, eindeloos veel informatie scannend over eindeloos veel onderwerpen: klimaat, biodiversiteit, landbouw, economie, maar evengoed fysica, biologie, genetica, astrofysica, systeemtheorie, anthropologie, geschiedenis, enzovoort enzovoort. Die informatie geeft mee vorm aan mijn intenties de komende jaren, en mijn ideeën en plannen zijn al behoorlijk geëvolueerd. Een transitie van mijn schilderatelier naar mijn laptop, van de materie van de verf naar de efemere en eindeloos vertakkende wereld van het internet.


Maar evengoed betekent die transitie het loslaten van elementen van mijn vorige leven. Zo heb ik mijn lesopdracht al teruggebracht tot minder dan halftijds. Ook ben ik bezig met het leeghalen van mijn atelier: na drie jaar ben ik zeker genoeg van mijn nieuwe pad om mijn leven als schilder écht af te sluiten, en ben ik mijn materiaal aan het verkopen. Een grote stap, maar één die ik neem met veel gemoedsrust en een gevoel van ruimte en licht. Het is mooi geweest maar nu komt er iets anders. Ik moet wel véél materiaal verkopen, want voor mijn beslissing had ik heel veel doeken klaargemaakt om meerdere reeksen nieuw werk te maken, van middelgrote formaten tot héél grote formaten. Ik ben het soort kunstenaar die graag véél materiaal in voorraad heeft, en het ordenen en verkopen van al dat materiaal is een heel proces.

Tevens maken mijn vrouw Agnes en ik eigenlijk heel ons huis in Antwerpen leeg, met het oog op een eventuele verkoop in de nabije toekomst. Het huis met de twee grote kunstateliers hoort voor ons bij een vorig leven, en het wordt tijd om vooruit te gaan zonder dat grote eigendom dat anders ballast zou worden. Het vraagt tijd allemaal, maar het is een werk dat een andere toekomst mogelijk zal maken.


Nieuwe schilderdoeken in mijn atelier, januari 2018Mijn doeken gaan naar een nieuwe eigenaar/kunstenaar, juni 2023Het logo

En ja, ook een logo hoort bij het nieuwe pad.

Het nieuwe logo van A Biosphere Project heeft als bijschrift: ‘consciousness and the living planet’ . Dat geeft twee ideeën aan die belangrijk zijn voor mij:

Ten eerste de vaststelling dat de convergentie van ecologische crisissen waar we middenin zitten uiteindelijk een probleem van ons bewustzijn is.

En ten tweede het idee van de ‘levende planeet’.

Ik heb beide ideeën al toegelicht via sociale media, en zal dat ook in de blog doen in een aparte blogpost, want anders dreigt deze post/nieuwsbrief weer erg lang te worden, en ik heb een goed voornemen: het nastreven van ‘bondigheid’ in mijn schrijven. Dat brengt me op het volgende punt.


Schrijfproject en andere media

De blog en de essays zijn voor mij een belangrijk aspect van mijn nieuwe weg, maar ik zoek nog naar het juiste ritme en de juiste vorm.

Ik schrijf graag en ik wil veel vertellen, en dat is een gevaarlijke combinatie als je bondigheid nastreeft. Een boek zal dan ook een noodzakelijke volgende stap zijn, maar voor nu wil ik méér blogposts schrijven, maar wel kortere.

Ik zou me voor ‘gewone’ blogposts willen houden aan een limiet van een 1200-tal woorden, met een absoluut maximum van 1500 woorden. Ter vergelijking, mijn vorige twee blogposts klokten af op 7100 en 5500 woorden.

Bondigheid dus, en wat méér berichten, maar ook een intentie om mijn berichten bij te schaven tot alle ballast eraf is. De breedvoerigheid zal ik voor toekomstige boeken houden. Ook de toekomstige essays zal ik bondiger houden, met een maximum van drie à vierduizend woorden.


Het was wel nodig de voorgaande langere essays te schrijven. Ze waren een manier om mijn spectrum van ideeën aan de oppervlakte te brengen, een impulsief proces een beetje zoals bij schilderen. Vanaf nu kan het proces van schaven en ‘fine-tunen’ beginnen.

De voorgaande langere blogposts en essays, alsook de toekomstige, zal ik voorzien van een voorgelezen audio-versie. Ook heb ik twee van de langere posts opgesplitst. Beide hadden eigenlijk twee 'hoofdstukken', en ik heb die hoofdstukken losgekoppeld en als aparte posts herwerkt. Zo vind je nu het stuk over Michael Meade naast dat over Chumbawamba, en de tekst over mijn interesse in wetenschap is nu een aparte post geworden naast die over quantumfysicus David Bohm. Ze zullen ook te vinden zijn onder een aparte categorie in het blog menu dat 'Oude wijsheid en nieuwe verhalen' heet. Er komen nog een paar nieuwe categorieën, die zullen helpen om te navigeren door de blog.

Ik wil ook veel meer van het medium video gebruik maken, en op regelmatige basis video-talks maken die ik zal delen in de blog, op een aparte pagina op de website, en via het YouTube kanaal van A Biosphere Project.

Ik wil meer andere media hanteren naast het schrijven, maar het zijn allemaal nieuwe werelden en het vraagt wat tijd om daarmee te leren werken. Verwacht je wel aan meer gesproken boodschappen en video in de toekomst, naarmate A Biosphere Project zich ontvouwt.

Ook zal ik veel meer gebruik maken van sociale media als verlengstuk van de blog. Ik zal met grotere regelmaat berichten, artikels en relevant nieuws delen via Facebook en Instagram. Vergeet dus niet die pagina’s van ABP te volgen.

Naast de nieuwsbrieven zal er permanent een ‘actueel’ venster komen op de homepage van de website, waar nieuws te lezen zal zijn in verband met het project. Dat maakt deel uit van een aantal aanpassingen en veranderingen aan de website waarover ook meer nieuws binnenkort.


Research voor de reizen

En nu ik een bepaalde weg heb afgelegd, komt er ruimte voor één van mijn oorspronkelijke ideeën, dat wegens vele gebeurtenissen in ons leven de afgelopen jaren en wegens tijdsgebrek is uitgesteld: de reizen.

Het idee van A Biosphere Project ontstond vanuit het idee om een aantal langere reizen te doen in de vier windrichtingen in Europa om de impact van de biosfeercrisis te documenteren door middel van fotografie, een blog en een vlog, alsook mogelijk film (waarom ik het woord ‘biosfeercrisis’ gebruik eerder dan het woord ‘klimaatcrisis’ kun je lezen (en in de toekomst ook beluisteren) in het essay ‘Laten we niet meer praten over de klimaatcrisis, deel 1 en deel 2) .

Het is ook de bedoeling om de pioniers en activisten en organisaties in beeld te brengen die al werken aan de transitie naar een nieuwe wereld, de wereld na de fossiele brandstoffen, na de agrobusiness, na de dwangmatige groei, na de consumptieverslaving, na de ongebreidelde kaalslag die het kapitalisme heeft losgelaten op onze thuiswereld en onszelf.

Door de grotere impact en de langere duur van de persoonlijke transitie waarover ik sprak, is dat reisproject wat verder verschoven in de tijd.

Ik begin nu met de verdergezette research voor die reizen, waarvan de eerste nu gepland is voor 2025. Ook daarover meer in een aparte blogpost binnenkort.Fundraising

Nu ik me meer en meer fulltime wil gaan bezighouden met A Biosphere Project, ga ik minder lesgeven, en doe ik dus afstand van een aanzienlijk deel van mijn vast inkomen. Ik zal dus andere vormen van inkomen moeten genereren. Tegelijk belooft het project ook om fondsen te vragen. Het reisproject zal over meerdere jaren gespreid ook geld kosten, ongeacht de manier waarop die projectreizen zullen gebeuren (ik onderzoek momenteel verschillende mogelijke pistes inzake transport en andere logistiek).

Zodoende zal ik het komende jaar ook een steunwerking opzetten. Op de website komt er een ‘support’ pagina, waar je een eenmalige of periodiek terugkerende donatie zal kunnen doen indien je A Biosphere Project wil steunen. Ook wil ik de mogelijkheid bieden om een set foto’s aan te kopen via de website, als middel om het project te steunen. Als éénmalige actie wil ik in de nabije toekomst een verkoop organiseren van mijn tekeningen en schilderijen, ook als fundraising.

Ten slotte zal ik het komende jaar de mogelijkheden van crowdfunding onderzoeken.


Meer nieuws over dit alles in de toekomstige blogposts, op Facebook en Instagram.

De teller staat nu op 1463 woorden, dus ik nader mijn voorgenomen maximum van 1500.


Bedankt voor het lezen en het volgen van A Biosphere Project, en tot gauw,

Het ga jullie goed,

Filip


Het Balaton meer, Hongarije, augustus 2023. Foto: Filip Van Kerckhoven

Comentarios


bottom of page