top of page

Dansen met de planeet - Mijmeringen en Meditaties

filipvk

Bijgewerkt op: 7 dec 2024




“Wat we ook doen, het creëert ofwel het kader voor het voortzetten van het opperste avontuur van leven en bewustzijn op deze planeet, of het maakt de weg vrij voor de beëindiging ervan. De keuze die voor ons ligt is dringend en belangrijk: ze kan niet worden uitgesteld of genegeerd.”

Ervin Laszlo




“We beginnen het hele universum te zien als een holografisch onderling verbonden netwerk van energie en informatie, organisch heel en zelf-referentieel op alle schalen van zijn bestaan. Wij, en alle dingen in het universum, zijn niet-lokaal verbonden met elkaar en met alle andere dingen op manieren die niet worden beperkt door de tot nu toe bekende beperkingen van ruimte en tijd.”

Ervin Laszlo





Korte video van vier minuten waarin filosoof Ervin László zijn visie uiteenzet voor de missie van de mensheid op deze planeet.





Beste lezers en volgers van A Biosphere Project,


We kunnen er niet omheen: de uitslag van de verkiezingen in de VS belooft niet veel goeds voor de komende jaren. Het begin van een transitie naar een andere wereld lijkt verder weg dan ooit. Maar graag verwijs ik naar de vorige mijmering, waarin Nate Hagens zijn mooie lijst met aanbevelingen gaf, ook voor ná de verkiezingen: 


 Stel jezelf een onvoorwaardelijk doel

Vermijd doomscrolling

Neem het perspectief van de andere kant

Praat en luister naar de andere kant

Creëer gemeenschappen die partijgrenzen overschrijden

Verbeter de ecologische veerkracht in je lokale omgeving

Wees vriendelijk voor jezelf".





En zoals Nate wil ik de komende maanden en jaren onverminderd verdergaan met het werken voor een andere wereld, voor een transitie naar een samenleving in harmonie met onze biosfeer.


En wat staat ons bovenal te doen? 


Graag geef ik in deze mijmering daaromtrent het woord aan Ervin László.


Ervin László is een monument, een echte ‘uomo universale’, een polymath, een genie op meer terreinen dan ik hier kan beginnen uiteenzetten. 


Ervin László is geboren in 1932 in Boedapest, Hongarije, en bracht daar zijn jeugd door. Hij was een gevierd wonderkind op de piano, met publieke optredens vanaf zijn negende. Hij kreeg een grote prijs op de internationale muziekwedstrijd in Genève en mocht daarna Hongarije verlaten om een internationale concertcarrière te beginnen, eerst in Europa en daarna in Amerika. Tijdens de lange treinritten doorheen Europa van het ene concert naar het andere bracht hij de tijd door met zijn hobby: wetenschapsfilosofie. Hij verslond boeken over alle mogelijke domeinen van wetenschap, en begon zijn inzichten te ordenen in een domein dat hij eigenlijk heeft uitgevonden: systeemdenken. Hij mag zowat de vader van de systeemfilosofie genoemd worden. Al gauw werd hij uitgenodigd voor leerstoelen aan de meest prestigieuze universiteiten in Europa en de Verenigde  Staten, onder andere Yale, Princeton, en de Sorbonne. 

Zijn werk over de toekomstige evolutie van de wereldorde leidde ertoe dat hij werd gevraagd een bijdrage te leveren aan het rapport van de Club van Rome, waarvan hij ook lid werd. Gedurende de jaren zeventig en tachtig werkte Ervin László voor de Verenigde Naties in verschillende functies, in het centrum voor training en research. 

Hij is auteur of co-auteur van 106 boeken die gepubliceerd zijn in 25 talen, naast letterlijk honderden wetenschappelijke artikels voor wetenschappelijke tijdschriften. 


Hij is lid van talrijke wetenschappelijke organen, waaronder de Internationale Academie van Wetenschappen, de Wereldacademie van Kunsten en Wetenschappen, de Internationale Academie voor Wetenschapsfilosofie en de Internationale Medici Academie. In 2010 werd hij verkozen tot lid van de Hongaarse Academie van Wetenschappen.


Laszlo ontving verschillende onderscheidingen en prijzen, waaronder eredoctoraten van de Verenigde Staten, Canada, Finland en Hongarije. Laszlo ontving de Goi Award, de Japan Vredesprijs in 2001 en de Assisi Mandir van de Vredesprijs in 2006, en werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede in 2004 en 2005.


Hij is ook de stichter van het László Institute for New Paradigm Research, een onderzoeksinstelling waar wetenschappers uit verschillende domeinen samen werken aan een nieuw paradigma, oftewel overkoepelend wereldbeeld, gebaseerd op de nieuwste inzichten uit wetenschapsdomeinen als quantumfysica, evolutionaire biologie, astrofysica, de studie van bewustzijn, enzoverder. Een neerslag van de voortgang van hun synthese vind je onder andere in de boeken ‘Science and The Akashic Field’ en ‘The Intelligence of the Cosmos’

Beide boeken zijn warm aanbevolen voor iedereen die een idee wil krijgen van de opzienbarende nieuwe perspectieven die opdoemen uit de nieuwste wetenschap.

De aanzet voor dat nieuwe paradigma, waar in het László Institute for New Paradigm Research (oftewel LINPR) aan gewerkt wordt, is op zijn minst opzienbarend te noemen, en het nieuwe wereldbeeld dat daar opdoemt uit de synthese van zoveel ontwikkelingen in de wetenschap heeft nog maar weinig te maken met het wereldbeeld waarin jij en ik zijn opgegroeid. Maar daarover een andere keer meer.





En wat is de boodschap van die grote Ervin László voor ons in dit korte filmpje van enkele minuten? 

Niets minder dan dat we een ‘sacrale missie’ hebben op deze planeet. 

En dat is iets helemaal anders dan louter zien te overleven op deze wereld, en in dat proces onze biosfeer te vernielen in een dystopische strijd van allen tegen allen om de schaarse resterende grondstoffen, voedsel en water. 


Een sacrale missie veronderstelt een hoger doel, of tenminste een hogere context waarin ons leven zich ontvouwt. Een hoger potentieel in onze relatie met onze biosfeer, onze planeet. Een doelgerichtheid of teleologie in het feit dat wij bestaan, een bestaan dat niet toevallig is en dat een plaats heeft in het grotere plaatje van het bestaan van onze planeet. 

Allemaal dingen die we niet gewend zijn om te horen, en die onze cynische tijdsgeest al makkelijk op een schamper lachje onthaalt. Een ‘sacrale missie’, klinkt dat al niet snel als een verdachte en verdoken religieuze dwaling die alleen maar kan leiden tot een fanatieke kruistocht? 

Nee, want we moeten anders leren denken en voelen over het sacrale, en over wat sacraliteit eigenlijk betekent. We moeten dat woord loskoppelen van de dogmatische connotaties, en weer zien als de fundamentele energie die alles wat bestaat doorstroomt en voorziet van betekenis en waarde. 

Voor Ervin László bestaat onze ‘sacrale missie’ er alvast uit dat we terug moeten ‘leren dansen met de planeet’. En dat is iets helemaal anders dan die te proberen domineren. Om te dansen met iemand moet je er in connectie mee staan: anders ga je elkaar op de tenen trappen. Je moet aanvoelen waar de ander naartoe gaat en welke beweging de volgende zou kunnen zijn. Het is een ‘flow’ die vraagt dat elke partner meegaat in de beweging van schoonheid en synergie. 


Ik nodig jullie dan ook graag uit om even mee te luisteren naar de grote Ervin László, in een korte maar ontroerende oproep: laten we weer dansen met onze planeet. Gefilmd op een (ik vermoed zijn eigen) balkon, met fluitende vogeltjes in de achtergrond, en een mooi licht door de groene bladeren rondom. 

En dat dansen met Moeder Aarde, dat is voor Ervin László bovenal een kwestie van liefde. Liefde voor al wat leeft, en liefde voor het bestaan zelf. Liefde kan gezien worden als de universele kracht die alles in het universum verbindt, en die de beweging naar meer synergie en complexe harmonie stuurt. Zoals Buckminster Fuller het zei: “Liefde is metafysische zwaartekracht”. 


De 92 jarige László ziet er fragiel uit, maar brengt een uitermate krachtige boodschap voor de hele mensheid, één die niet mis te verstaan is. “Wat we ook doen, het creëert ofwel het kader voor het voortzetten van het opperste avontuur van leven en bewustzijn op deze planeet, of het maakt de weg vrij voor de beëindiging ervan. De keuze die voor ons ligt is dringend en belangrijk: ze kan niet worden uitgesteld of genegeerd.”





In het tweede filmpje onderaan deze post kun je een TEDx talk van Ervin László beluisteren over de meta-crisis en het enige mogelijke antwoord daarop: onvoorwaardelijke liefde. 

In deze twintig minuten durende lezing, opgenomen in 2013, somt László de uitdagingen op waar we voor staan op planetair niveau, en waar de klimaatcrisis maar één aspect van is. Ook hier herhaalt hij: de wereld zoals we die kennen komt onherroepelijk ten einde. Maar welke wereld komt daarvoor in de plaats? Dat hangt van ons af. Als we niet veranderen, zullen deze generaties de laatste zijn. Als we wél veranderen, worden deze generaties de eerste van een nieuw tijdperk.


Deze lezing dateert al van 11 jaar geleden, maar is daarom niet minder urgent, aangezien we sinds 2013 geen vooruitgang hebben geboekt, wel integendeel. Maar zoals Ervin László ook in het eerste filmpje de nadruk legt op de beweging naar meer liefde doorheen het ‘dansen met de planeet’, stelt hij ook hier dat de enige kracht die ons in staat zal stellen deze ‘chaotische fase-transitie’ door te maken, de liefde zal zijn, en hij somt in zestien punten op hoe deze liefde concreet vertaalt kan worden in actie. En zoals ik in mijn recente blog post ‘Wat te doen? (Reprise)’ al aangaf dat wat ons te doen staat maar zeer ten dele te maken heeft met minder autorijden of kortere douches nemen, vertelt ook Ervin László ons dat de transformatie waartoe we uitgenodigd worden véél verregaander is. We moeten weer verbinding vinden met het wonderlijke in onszelf, het mysterie van bewustzijn, met onze aangeboren agency, intuïtieve wijsheid, durf, verbeelding, en de onlosmakelijke connectie met het grotere geheel waar ieder van ons deel van uitmaakt. 

Het is aan ons, aan wie anders?


En ook al lijkt er nu een donkere tijd aan te breken, we moeten onthouden dat niemand weet wat er allemaal te gebeuren staat, en dat er mogelijk héél snel héél verregaande veranderingen op til zijn, veranderingen die ons evengoed verder in een andere, mooiere en meer hoopvolle richting kunnen sturen. En we moeten onthouden dat er mogelijk ook heel andere krachten aan het werk zijn dan simpele oorzaak-gevolg sequensen volgens Newtoniaanse fysica. Zoals Werner Heisenberg, één van de vaders van de quantumfysica, het stelde: “Het Universum is niet alleen vreemder dan we denken, het is vreemder dan we kúnnen denken.”

Laten we beginnen dansen, ongeacht wat er op ons afkomt.


Bedankt voor het lezen, en tot de volgende aflevering,


Het ga jullie goed,

Filip




Twintig minuten durende lezing voor TEDx waarin Ervin László de noodzaak belicht voor een verregaande omwenteling in onze wereld als we een leefbare planeet willen nalaten aan onze kinderen en hun kinderen. Indien je moeite hebt met het volgen van het Engels, kun je in de YouTube videospeler de ondertiteling en automatische vertaling naar Nederlands inschakelen. In deze eerdere blogpost zie je hoe dat moet.



 

bottom of page