top of page
filipvk

Wat als minder meer is? - Mijmeringen en meditaties

Bijgewerkt op: 15 jan.


Een talk van filosoof, auteur, activist en klimaat-denker Charles Eisenstein over hoe 'minder' eigenlijk 'meer' kan zijn. Indien je het Engels niet goed kan volgen, kun je 'ondertiteling ' inschakelen en dan kiezen voor 'automatische vertaling'. Onderaan deze blogpost vind je nog eens uitgelegd hoe je dat kan doen. De talk duurt 7 minuten.





Ik ben een blogpost aan het schrijven over de COP conferenties, en wat daar allemaal mis mee is. Ik zal daar in deze mijmering niet dieper op ingaan maar enkel dit aspect aanhalen: één van de basis-aannames op alle COP conferenties is dat het energieverbruik in de wereld moet kunnen blijven toenemen, in principe ad infinitum. 

Maar voor wie al de data, de wetenschap en de onweerlegbare realiteiten inzake het wereldwijde energieverbruik en de ontregeling van biosfeer en klimaat ten gronde bekijkt zonder oogkleppen of ontkenning, is er uiteindelijk maar één conclusie mogelijk: we gaan veel minder moeten verbruiken van alles: minder energie, minder grondstoffen, minder land, enzoverder. In materiële zin zal het leven in de rijke industrielanden er binnen enkele decennia heel anders moeten gaan uitzien, als we een kans willen behouden om onze leefwereld en onszelf te behoeden voor een catastrofale ineenstorting van ecosystemen, biodiversiteit en klimaat. 


Deze boodschap is niet populair, om het zacht uit te drukken. 

Gewoonlijk zien we ‘minder’ als ‘inleveren’, of ‘inboeten aan levenskwaliteit’, als ‘verarming’, of ‘opofferen’. 

Maar is dat zo? 

Kunnen we niet zien dat minder uiteindelijk veel meer kan zijn? Meer levenskwaliteit, meer welzijn, meer rechtvaardigheid en geluk, meer tijd en ruimte voor die dingen waar het leven over zou moeten gaan, meer rust en vrijheid, meer democratie en meer autonomie en zelfbeschikking voor elke mens op deze planeet? Meer schone lucht, gezonder voedsel, terug volop leven in onze rivieren en oceanen, nieuwe bossen en natuurgebieden waarin het levende weefsel van onze planeet een kans zal krijgen zich te herstellen? Meer gemeenschap, meer weldoende onderlinge afhankelijkheid en een beschaving die naam waardig?

Wat als minder eigenlijk veel meer is? 


Dat is ook de titel van een bijzonder boek van economisch antropoloog Jason Hickel, één van de auteurs en denker die het begrip ‘degrowth’ oftewel ‘ontgroei’ in de wereld zetten. 

Dat boek heet dus ‘Minder is Meer’, en het is een meesterwerk dat ik van harte aanbeveel en dat wat mij betreft verplichte lectuur voor elke planeetbewoner zou mogen zijn, of tenminste elke bewoner van de rijke industrielanden. Het was ook één van de boeken in de stapel op de trap in de post van vorige week, want het is een boek waar ik vaak terug naar grijp om één en ander te herlezen of te checken. Maar daarover meer een andere keer. 





In de korte video van deze post geeft filosoof, auteur, activist en klimaat-denker Charles Eisenstein enkele overpeinzingen omtrent het gegeven van ‘minderen’, ‘inleveren’ of ‘inboeten’ dat we vaak associeren met het ‘aanhalen van de buikriem’. Maar ook Eisenstein geeft aan dat we de nadruk kunnen verschuiven naar wat we gaan winnen bij de transities die gaan komen. Wat als we veel van de dingen die we nu waardevol of zelfs onmisbaar achten, dingen zijn die we niet alleen kunnen missen maar zonder welke we misschien zelfs veel gelukkiger zullen worden? 




Charles Eisenstein is een radicaal denker en auteur, een synthese-maker, één van die denkers die meebouwen aan een nieuw wereldbeeld en een nieuw verhaal dat een kader kan bieden voor de overgang naar een ander soort wereld. Hij is auteur van ‘Climate, A New Story’, ‘The Ascent of Humanity’, ‘Sacred Economics’ en ‘The More Beautiful World Our Hearts Know is Possible’. Al deze boeken zaten ook in de stapel op de trap in de post van vorige week, en al deze boeken zullen dan nog geregeld ter sprake komen in deze blog. Eén van deze boeken, ‘The More Beautiful World...’, heb ik al eens besproken in één van de eerste blogposts op deze site, die post vind je hier.

Ik zou deze boeken dan ook allemaal willen aanbevelen, maar wel in hun oorspronkelijke Engelse versie. De Nederlandse vertalingen zijn niet echt geslaagd te noemen.










Op de website https://charleseisenstein.org  vind je video’s, essays, cursussen, podcasts, boeken en meer. 

Je vind hier ook meer uitleg over het ‘Sanity Project’, een cursus/ community/ bewustzijnsproject/ experiment in verbindende communicatie dat een bijdrage wil leveren aan het genereren van nieuwe verbindende gezichtspunten voor een wereld die vaak ‘insane’ oftewel krankzinnig lijkt geworden te zijn. 


Ook Charles Eisenstein zal nog ter sprake komen in mijn project, aangezien hij naar mijn mening één van de belangrijkste denkers van het moment is als het gaat over een nieuwe benadering van de convergentie van crisissen waar we doorheen gaan, een nieuwe benadering die zo broodnodig is aangezien, in het bekende dictum van Albert Einstein, “geen enkel probleem kan worden opgelost vanuit het niveau van bewustzijn dat dat probleem heeft gecreëerd.”




Aangezien ik wel vaker video’s via YouTube zal delen, nog even voor degenen die moeite hebben het Engels te volgen: je kan in de instellingen van de YouTube speler ondertiteling inschakelen en dan kiezen voor automatische vertaling. Deze vertalingen bevatten soms foutjes maar zijn over het algemeen goed genoeg om de ‘talks’ te kunnen volgen. 


In de foto’s hieronder nog even geïllustreerd hoe je die vertaling inschakelt.



Klik op het omlijnde icoontje om ondertiteling in te schakelen. Ondertiteling zal automatisch in Engels zijn.




Klik dan op het omlijnde icoontje naast het vorige om het ondertiteling menu te selecteren




Kies in dat menu voor 'automatisch vertalen



Uit het scroll-menu kies je Nederlands (of Marathi, Mongools, Nepalees of Noord-Sotho, naar keuze)




Bedankt voor het lezen en kijken/ luisteren,

Tot de volgende aflevering,


Het ga jullie goed,

Filip

bottom of page