top of page
  • filipvk

Een mooiere wereld

Bijgewerkt op: 11 apr. 2022Net uitgelezen, wat een boek!!

Lieve vrienden, doe jezelf een plezier en lees dit onwaarschijnlijk wijs en inspirerend werk van Charles Eisenstein: ‘The More Beautiful World Our Hearts Know is Possible.’

Nu ook in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel ‘Een Betere Wereld’.

Voor wie academische geloofsbrieven nodig heeft om iemand aux serieux te kunnen nemen: Charles heeft een doctoraat in wiskunde en analytische filosofie van Yale University.

Maar ik zou hem zeker geen ‘filosoof’ noemen in de gebruikelijke zin van het woord, en ‘The More Beautiful World...’ is zeker geen filosofie in de gebruikelijke zin van het woord. Daarvoor is zijn manier van denken en voelen te origineel, teveel vanuit het hart ontstaan, te ver buiten de gebaande paden van ons gebruikelijke denken. Dit is zonder twijfel één van de bijzonderste boeken die ik ooit gelezen heb, en ik durf het zonder aarzeling geniaal noemen in zijn eenvoud, helderheid, generositeit, weidsheid, eerlijkheid, bescheidenheid en luciditeit.

‘The More Beautiful World...’ is geen feel-good new age boek, en de betere wereld die Eisenstein ons voorspiegelt is geen rozige wolk van vage goede bedoelingen, evenmin een wereld waarin meer technologie ons zal redden, maar een wereld die noodzakelijkerwijs op geheel andere overtuigingen zal gebaseerd zijn dan de wereld die we tot nu toe gekend hebben. Het zal een wereld zijn waarin we alles van de grond af zullen moeten her-denken en her-creëren.

Maar als tegengif tegen moedeloosheid en apathie geeft Eisenstein ons ook heel nieuwe en buitengewone argumenten om opnieuw te durven geloven dat ook alles wat we op individueel vlak doen er daadwerkelijk toe doet, en dat we in staat zijn om een andere wereld te creëren - alleen niét vanuit ons huidig wereldbeeld en onze huidige overtuigingen, die ons beletten om aspecten van de werkelijkheid te zien die de nieuwe wereld al aankondigen.

De betere wereld zal dan ook beginnen bij een héél verregaande omwenteling in wat we op het diepste niveau geloven over de wereld, over onszelf, en over het leven.

Maar ik heb eigenlijk al teveel gezegd, en elke poging om de inhoud van dit boek samen te vatten doet het onrecht. Lees het gewoon.

En neem er je tijd voor want het is een parel.

Héél erg van harte aanbevolen.


Comentarios


bottom of page