top of page
  • filipvk

Kan schoonheid de wereld redden? - Mijmeringen en Meditaties

Bijgewerkt op: 27 jan.


"Schoonheid en liefde gaan samen, het is een identieke tweeling. Vind een van de twee en de ander komt onmiddellijk tevoorschijn."

Chris Jordan
TED talk door fotograaf en activist Chris Jordan. Indien je het Engels niet goed kan volgen, kun je doorklikken naar 'bekijk op YouTube' en dan kun je in de instellingen de ondertiteling activeren en ‘automatische vertaling' selecteren. 
'Kan schoonheid de wereld redden? was de titel van een TED talk gegeven door Chris Jordan te Seattle, in januari 2020. 

Chris Jordan is fotograaf en filmmaker, die al heel zijn carrière de grens opzoekt tussen schoonheid en wanhoop. Hij werd bekend met zijn indringende foto’s van talloze zeevogels gestorven door plastic. Zijn film ‘Albatross’ toonde duizenden jonge albatrossen die dood op het strand lagen op een kleine atol in de Stille Oceaan, alle slachtoffers van de plastic-crisis in onze oceanen. 


Maar Chris veranderde van focus: nu reist hij rond op zoek naar schoonheid, naar alles wat we nog kunnen en moeten beschermen. 


In deze indringende en hoopvolle TED talk heeft hij het over zijn ‘vermoeidheid’ door de aanhoudende focus op geïsoleerde aspecten van de vele ecologische crisissen waar we doorheen gaan, en legt hij de nadruk op enerzijds nog steeds de nood aan bewustzijn van de crisis, op focus, daadkracht, visie, maar anderzijds ook op hoop en de liefde voor schoonheid. En voor hem kan de noodzakelijke verandering in ons collectief bewustzijn er komen door de schoonheid en de ontroering. We moeten de pracht van onze wereld terug in ons hart sluiten, en daar wil Jordan nu aan bijdragen door meer te focussen op die schoonheid en niet enkel op de teloorgang, de schade en het sterven.


Het is een balans die ik in mijn fotografische reisproject ook zou willen opzoeken: enerzijds het tonen van de schade, en de dramatische verliezen die onze natuurlijke wereld al heeft ondergaan, maar anderzijds ook het tonen van de pracht van onze planeet en onze biosfeer. 


Deze TED talk duurt vijftien minuten en is van harte aanbevolen.

Indien je het Engels niet zo goed kan volgen, kun je doorklikken naar ‘bekijken op YouTube’, en dan kun je in de instellingen de ondertiteling activeren en ‘automatische vertaling selecteren. Je kan dan uit een scroll-menu Nederlands selecteren. De automatische vertalingen zijn zeker niet perfect, maar goed genoeg om de tekst te kunnen volgen.


Bedankt voor het lezen en kijken, tot de volgende aflevering,


Het ga jullie goed,

Filip


Comments


bottom of page