Waarin wat wordt verteld over het idee van een community van steunende leden en donors, met de mogelijkheid van regelmatige interactie via Zoom en/of live bijeenkomsten.
“Twijfel er nooit aan dat een kleine groep bedachtzame, toegewijde burgers de wereld kan veranderen; sterker nog, het is het enige dat dat ooit heeft gedaan.”
Margaret Mead
Beste lezers en volgers van A Biosphere Project,
Nee, ik ga jullie niet wekelijks spammen met berichten over mijn nieuwe steunpagina, beloofd! En het is ook maar toeval dat komende dinsdag 3 december Giving Tuesday is (als je niet weet wat Giving Tuesday is, kun je een kijkje nemen op de website. Je kan stellen dat het de tegenpool van de vermaledijde ‘Black Friday’ is, als een wereldwijde dag in het teken van generositeit en het geven van steun aan maatschappelijke organisaties en goede doelen).
Maar ik wilde aan mijn vorige mail nog een hoofdstukje toevoegen over mijn ideeën voor wat een ‘community’ van steunende leden kan worden, iets wat ik al aanhaalde in het voorstellen van de verschillende formules van steun die je nu op de steunpagina op de website kan vinden.
Voor mij gaat deze mogelijkheid om mijn werk en project te steunen niet enkel over een enkelvoudige transactie van monetaire aard, een éénrichtingsverkeer van donors naar mij en mijn project.
Ik zie het evengoed als het uitbouwen van een ‘sangha’, een groep gelijkgestemden, een community van mensen met gelijkaardige interesses, doelen, passies, of intenties.
Zo’n ‘sangha’ is eigenlijk wenselijk voor iedereen in elk domein van activiteit, en in mijn leven als beeldend kunstenaar heb ik indertijd ook zo’n ‘sangha’ gevonden. Ik koester die sangha ook vandaag nog, ook nu ik een ander pad bewandel (dat eigenlijk behoorlijk dicht bij het vorige pad ligt). En de gemeenschap die ik destijds heb gevonden in de wereld van beeldende kunst, en die onder andere een uiting vond in het kunstcollectief WorkPlace, heeft een uiterst belangrijke rol gespeeld in mijn eigen ontwikkeling als kunstenaar. No (wo)man is an island, zoals John Donne het zei, en we hebben allemaal gemeenschap nodig zoals we zuurstof, water en voedsel nodig hebben.
Ik ga ervan uit dat mensen die ervoor kiezen om steunend lid, sponsor of mecenas te worden van A Biosphere Project, een liefde of bekommernis of zelfs passie delen: het welzijn van onze planeet, onze biosfeer, en alle leven dat daar deel van uitmaakt - inclusief onszelf. Mensen die de moeite nemen om mij en mijn werk te steunen, delen, zo vermoed ik, minstens enige ideeën en bekommernissen omtrent de convergentie van crisissen die onze kinderen en hun kinderen te wachten staan, en die al het leven op onze planeet bedreigt. Maar ze delen misschien ook ideeën, intuïties en verbeelding over hoe er een mooiere, gezondere en gelukkigere wereld kan gecreëerd worden voor toekomstige generaties.
Het jezelf informeren omtrent de ‘meta-crisis’ is niet altijd makkelijk, en kan heel wat angst of terneerdrukkende emoties met zich meebrengen. Het bespreken of aankaarten van de meta-crisis is eigenlijk nog steeds een taboe in onze samenleving. In de meeste sociale settings of interacties wordt het niet echt geapprecieerd als iemand de klimaat- of biodiversiteits-crisis ten berde brengt, of alle verwante crisissen die onderling verbonden zijn op zovele manieren.
Toch is het absoluut nodig dat we met z’n allen dit onderwerp veel meer centraal stellen in ons dagelijkse leven en bewustzijn, omdat de grote transitie die nodig zal zijn (die Nate Hagens ‘De Grote Vereenvoudiging’ noemt), van onderuit zal moeten beginnen, bij ons dus. We moeten niet verwachten dat ons huidige politieke systeem de nodige antwoorden zal beginnen formuleren, omdat dat politieke systeem te zeer verweven is met de structuren die onherkenbaar zullen moeten veranderen.
Daarom is het ook aangewezen dat we ons veel meer verbinden met elkaar in het licht van de uitdagingen waar we voor staan. Om elkaar te steunen in het dragen van deze transitie, en om elkaar te bevestigen in de nieuwe verhalen die tot leven beginnen komen, en om te helpen die nieuwe verhalen uit te dragen. Het is niet voldoende dat iedereen op het eigen eilandje zijn of haar best doet met recycleren of kortere douches nemen of minder autorijden. Dat is een beetje alsof in een brandend huis iedereen enkel de eigen kamer zou proberen blussen. Hoe goed die dingen ook bedoeld zijn, de optelsom van al onze individuele inspanningen op dat vlak gaan ons niet redden. Samenwerking in grotere verbanden is nodig op alle niveau’s, van onder uit. We moeten komen tot processen van samenwerking van onder uit, en iedereen kan daarbij helpen.
In dit licht zie ik ook wat een community van steunende leden van A Biosphere Project kan worden: een plek om te verbinden, ideeën uit te wisselen, connecties te maken, en energie op te doen.
Daarom voorzie ik mettertijd ook de mogelijkheid om op regelmatige basis meetings te organiseren via Zoom voor alle steunende leden, sponsors, en andere donors (ook mensen die een éénmalige donatie doen). Ook ‘live’ bijeenkomsten behoren tot de mogelijkheden, afhankelijk van de wensen of voorkeuren van leden.
Deze bijeenkomsten (op Zoom of live) kunnen dus een interactie op gang brengen met uitwisseling van ideeën, het delen van perspectieven en verhalen, het geven van feedback of suggesties voor nieuwe acties, enzovoort enzoverder.
Ik denk hierbij aan een frequentie van maandelijkse of tweemaandelijkse bijeenkomsten, maar dat kan bekeken worden in functie van wat leden wensen of haalbaar achten.
Er is natuurlijk geen verplichting of verwachting om aan zulke Zoom calls mee te doen indien je donor wenst te worden, maar het is een mogelijkheid om het steunend lidmaatschap verder te laten gaan dan een abstracte en lineaire verrichting van louter monetaire aard. Het idee van verdere interactie tussen donors en steunende leden spreek mezelf alvast erg aan, en lijkt me een mogelijke bron van inspiratie en energie zowel voor de steunende leden als voor mezelf.
Ik ben zelf lid van enkele online community’s, zoals Deep Transformation Network (het platform van systeemdenker Jeremy Lent, auteur van ‘The Web Of Meaning’), van New And Ancient Story (een community van filosoof en klimaat denker Charles Eisenstein, auteur van ‘Climate, A New Story’), en andere platforms die werken aan het synergetisch samenbrengen van individuen en organisaties, zoals One World, Connection Field, Evolutionary Leaders, Source Of Synergy Foundation, en andere. Naar mijn mening vertegenwoordigen die online communies al een aspect van het opkomen van netwerken overal ter wereld, één van de vele aspecten van de transitie van onder uit die al volop bezig is, zij het grotendeels onder de radar van de media.
Ik wens dan ook een gelijkaardig initiatief uit te bouwen om eenieder die mij en mijn werk wenst te steunen samen te brengen in een web van verbinding van verder gaat dan het delen van ‘groene energie (zie de woordspeling in mijn vorige blogpost over het fundraising project).
Verder nieuws hierover volgt nog in de blog. Indien je dat nog niet gedaan hebt, nodig ik je alvast uit om even een kijkje te nemen op de nieuwe steunpagina op de website van A Biosphere Project.
Indien je ervoor zou kiezen om donor te worden, kijk ik er alvast naar uit om je in de toekomst mogelijk ook in de Zoom calls of in levende lijve te begroeten, en om samen te werken/ spelen/ dromen voor een mooiere wereld.
Bedankt voor het lezen, en tot de volgende aflevering,
Het ga jullie goed,
Filip